” I min research kring filmen fokuserade jag på vad som händer när heterosexuella par blir föräldrar, hur män och kvinnor leds in i ojämställda mönster och vad vi kan göra åt det” 

Annika Fredriksson, regissör



Hej jämställt föräldraskap! 

Med filmen Puss hej då som utgångspunkt väcker initiativet Hej jämställt föräldraskap konstruktiva samtal och motivation för ett jämställt föräldraskap.

Projektet tar avstamp i dokumentärfilmen Puss hej då och vänder sig till såväl yrkesverksamma som föräldrar med utgångspunkten att jämställt föräldraskap gynnar föräldrar, samhället i stort och inte minst barnen. Vi som arbetar i projektet är filmskapare och yrkesverksamma inom vården som samarbetar med forskare och vårdutvecklare. Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse och Region Skåne.

I filmen får vi följa Sandra och Filip som hamnat i ojämställda roller i sitt föräldraskap, där Sandra blivit ofrivilligt huvudansvarig för det gemensamma livet och Filip står bredvid, osäker och passiv.

Det här leder till en oundviklig brytpunkt som det är svårt att återvända från. När Filip lämnar Sandra för en annan tre veckor efter att deras andra barn fötts ställs frågan om hur det här kunde hända på sin spets.

Hej jämställt föräldraskap riktar sig både till privatpersoner, vårdpersonal som möter föräldrar, beslutsfattare och arbetsgivare, då vi ser att det finns många sätt att bidra till positiv förändring. 

Inom projektet kommer vi erbjuda kostnadsfria visningar av filmen med olika former av inramning – beroende på målgrupp och önskemål.  

Vill ni lyfta frågan om jämställt föräldraskap?
Kontakta oss 

Vad säger forskningen?

Det är sant att Sverige är ett av världens mest jämställda land. Det är också sant att trots att Sverige år efter år hamnar högt i rankingen av jämställda länder är vi fortfarande långt ifrån regeringens uppsatta jämställdhetsmål och forskning visar tydligt att ojämställdheten riskerar att förstärkas när vi skaffar barn.

Jämställt föräldraskap minskar risken för sjukskrivningar hos kvinnor, leder till färre separationer samt ökar barnets möjlighet till en god relation med båda föräldrarna. Dessa effekter kan även ge ringar på vattnet och bidra till bättre förutsättningar för den mentala hälsan hos såväl föräldrar som barn. Att båda föräldrar ges tillgång till stöd i föräldraskapet är inkluderat i FN:s barnkonvention, som numera är svensk lag. Vikten av att främja jämställt föräldraskap och inkludera män/partners i primärvården lyfts även i en nationell strategi beslutad av regeringen 2018.

Under filmens researcharbete har vi talat med forskare och yrkesverksamma inom vården om skillnaderna i ansvarstagande för föräldraskap kopplat till kön. Ett återkommande tema är hur de insatser som finns för blivande och nya föräldrar i hög grad riktar sig till modern/den födande föräldern. Medan forskning visar att fadern/den icke-födande föräldern också har ett stort behov av stöd eftersom de har ett sämre nätverk i sitt föräldraskap. 

Undersökningar visar också att män nås av föräldrastöd i väsentligt lägre grad än kvinnor. Forskare menar att detta i förlängningen bidrar till en ojämställd fördelning av ansvarstagande i föräldraskapet och högre sjukskrivningstal för kvinnliga föräldrar. Studier om sjukskrivningar visar att kvinnliga föräldrar är dubbelt så mycket sjukskrivna som manliga.  De mönster som skapas under de första åren av föräldraskap (inklusive graviditet) hänger med under resten av barnets uppväxt.

Jämställt föräldraskap leder även till minskade ekonomiska klyftor mellan könen. Dessa fördelar följer med genom livet och gör att kvinnor får högre pension och lättare att klara sig ekonomiskt vid en eventuell separation. Jämställda strukturer ger män bättre möjlighet att bygga djupa och varaktiga relationer, något forskningen är enig främjar hälsa och välmående. Det är också större chans att barnen till jämställda föräldrar själva kommer leva jämställt. 

Sett till de samhälleliga konsekvenser som ett ojämställt föräldraskap för med sig menar forskare att det inte bara är en fråga för den enskilda individen att lösa, utan en fråga där attityder hos arbetsgivare, vårdinstanser och politiska beslut i allra högsta grad spelar in. Alla tjänar på att färre kvinnor bränner ut sig och att fler män får möjlighet att vara jämbördiga föräldrar.

Våra mål

Hej Jämställt Föräldraskap vill skapa en positiv utveckling där föräldrarna kan avlasta varandra för att skapa bättre förutsättningar för såväl relationen mellan förälder och barn som mellan partners.

Vårdpersonal som tagit del av våra aktiviteter får ökad medvetenhet i frågan, vilket leder till attitydförändringar i patientbemötande, större inkludering av och fler aktiviteter för icke-födande föräldrar. Målet är också att frågan prioriteras högre på chefsnivå.

Politiker som tar del av projektet t.ex. genom en riksdagsvisning känner sig motiverade att fortsätta prioritera jämställt föräldraskap inom politiken oavsett partitillhörighet.

Frågorna kring jämställt föräldraskap får under projektet större genomslag i media, vilket genererar ytterligare uppmärksamhet och diskussion.

Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för ett jämställt föräldraskap. 

Vilket i sin tur leder till:

  • en jämnare ansvarsfördelning mellan könen
  • lägre sjukskrivningstal för kvinnor
  • ökat självförtroende hos manliga föräldrar
  • stabilare relationer
  • att fler barn får nära relationer till alla sina föräldrar

Syftet är även att skapa positiva attitydförändringar hos vårdpersonal som:

  • motverkar synen på pappan som en sekundär förälder och mamman som förstahandsförälder
  • leder till att vårdpersonal inom mödra- och barnhälsovården har ett mer jämlikt bemötande av föräldrar.
  • Pappor/den icke-födande föräldern känner sig inkluderad och välkommen på BMM/BVC.

Syftet är också att nå makthavare som på en politisk och strategisk nivå kan lyfta frågan om politiska riktlinjer som kan stödja en jämställd fördelning mellan könen.

Hur vi arbetar

Vi har märkt att det finns ett stort behov av att prata om dessa frågor både hos kvinnor, män och yrkesverksamma som möter föräldrar. Efter visningar av filmen Puss hej då – som idag visats ca 200 gånger på 30-talet biografer runt om i landet, ofta med efterföljande samtal – har många berättat om hur mycket nytt de fått att tänka på och prata om, hur filmen har fungerat som en väckarklocka i deras egna relationer, men också hur de känner igen sig i att pappor många gånger inte bemöts som en lika självklar förälder som mammor.

Genom film och samtal med föräldrar och par vill vi väcka reflektion och självrannsakan. 

Genom visningar och aktiviteter mot vårdpersonal vill vi skapa möjlighet till fortbildning, attitydförändringar och en ökad medvetenhet om hur ojämställda mönster uppstår och kan motverkas. 

Vi kan varva lite större visningar med paneldiskussioner med gäster (medverkande i filmen, regissören, sakkunniga eller offentliga profiler i frågan), med mindre grupper med samtal utifrån metodmaterial, eller helt enkelt en visning med en fika och möjlighet till reflektion. 

Vi ämnar även visa filmen i riksdagen och på andra platser där vi når beslutsfattare för att belysa frågan och öka resurserna för ett jämställt föräldraskap. 

Inom projektet har vi resurser att jobba aktivt med visningar och kringarrangemang och vill nu erbjuda passande aktörer samarbete.

Vilka är vi?

Vi som arbetar i projektet är filmskapare och yrkesverksamma inom vården som samarbetar med forskare och vårdutvecklare. Projektledare är Ylva Forner – impact producent och projektledare med lång erfarenhet av att jobba med opinionsbildning kopplat till dokumentärfilm. Ylva har varit PR-konsult och jobbat som produktionschef på Sveriges mest renommerade radioproduktionsbolag. 2022 hade hennes långfilm, Magisterlekarna, som hon skrivit och regisserat, premiär.

Våra samarbetspartners

Hej jämställt föräldraskap! är partipolitiskt obundet och finansieras genom medel från Postkodstiftelsen och Region Skåne. Vi samarbetar med produktionsbolaget Story och Föreningen Råfilm står som ansvarig för initiativet. 

Inom projektet samarbetar vi bl.a. med Organisationen MÄN, kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård, flertalet forskare och experter såsom Monica Lidbeck (Gbg Universitet), Malin Bergström (KI), Michael Wells (KI), Petra Pålsson (Lunds Universitet), Ida Ivarsson (Region Skåne) samt offentliga profiler i frågan, bland dessa kan nämnas Maria Farm (@feministpsykologen) Ida Östensson (Fatta m.m.) Kajjan Andersson, Sandra Lindström (@jamstalldvardag) och Sara Dellner (@instamorskan)  

Vi har även samarbetat med aktören ”Heja Livet” på både Instagram och Facebook och därigenom nått mitt in i en väldigt stor och engagerad målgrupp.